Talkshow over de Slavernijtentoonstelling en onderdrukking van NGT

Een (online) evenement voor iedereen: doof en horend. Met de tentoonstelling Slavernij richt het Rijksmuseum voor het eerst een blik op slavernij in de Nederlandse koloniale periode. Een periode van 250 jaar, die onlosmakelijk onderdeel is van onze geschiedenis.

De tentoonstelling Slavernij vertelt 10 verhalen van mensen die betrokken waren bij het systeem van slavernij. Van mensen die bijvoorbeeld tot slaaf waren gemaakt, of plantagehouder waren. En van mensen die in verzet kwamen en mensen die in slavernij naar Nederland waren gehaald. Wat was hun plek in het systeem van slavernij? Hoe zag hun dag eruit? Konden zij hun eigen keuzes maken? Evelien Sint Nicolaas, conservator van de tentoonstelling vertelt hier meer over.

Benny Elferink, directeur van het Nederlands Gebarencentrum vertelt over de geschiedenis van de 100-jarige onderdrukking van de Nederlandse Gebarentaal. Wat ging hieraan vooraf? Hoe zag de onderdrukking in de praktijk eruit en welke effecten had dit op de dovengemeenschap? Wat is nu nog merkbaar?

Glenn Hellberg, psychiater gespecialiseerd in transculturele relaties en hoofdspreker van de audiotour bij de tentoonstelling Slavernij, vertelt naar aanleiding van het verhaal over Tula over herkenbare patronen in onderdrukking en strijd. Tula was een tot slaaf gemaakte man die op plantage Knip een opstand begon waarbij 200 andere tot slaaf gemaakte mannen en vrouwen zich aansloten. Tula was een strijder voor vrijheid en gelijkheid. Muziek was een belangrijk medium om (geheime) boodschappen door te geven. Hoe inspireert zijn verhaal ons nu?

In een panelgesprek praten de sprekers met Nimo Hersi over herkenbare patronen in onderdrukking en discriminatie, over machtstrijd, de kracht van taal, hoe verhalen worden doorgegeven in het Nederlands en in NGT, dat het verleden doorwerkt in het heden en hoe we hier van kunnen leren.

Roos Wattel, oprichter van Musea in Gebaren is moderator van de avond.

Het event wordt live gestreamd en wordt getolkt naar Nederlandse Gebarentaal. Dove sprekers worden gestemtolkt. Ook zijn er schrijftolken aanwezig voor ondertiteling. Je kunt vragen stellen of opmerkingen maken via de live chat.

Datum: Vrijdag 11 juni 19.00-20.30 uur
Locatie: Online livestream
Aanmelden: https://www.rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/toegankelijkheid/talkshow-in-ngt  Na aanmelding krijg je een e-mail met link naar de livestream
Kosten: Het evenement is gratis, dit wordt mogelijk gemaakt door het Thurkow Fonds.
Voor wie: We nodigen dove en slechthorende mensen specifiek uit om via deze avond meer te leren over de slavernijtentoonstelling en de strijd om gelijkwaardigheid, ook voor de Nederlandse Gebarentaal. Alle geïnteresseerden, doof of horend, zijn van harte welkom.