Nederlandse Gebarentaal officieel erkend

Gisteren was een historische en emotionele dag voor vele dove en gebarentalige mensen.
Na de unanieme goedkeuring door de Tweede Kamer op 22 september heeft ook de Eerste Kamer unaniem voor de wet erkenning Nederlandse Gebarentaal gestemd.

We zijn ontzettend blij dat we de Nederlandse Gebarentaal nu een officiële taal in Nederland mogen noemen. Dat onze kinderen (als het goed is!) zullen opgroeien met taalrechten. Dat het besef en begrip van het belang van Nederlandse Gebarentaal steeds verder doorgedrongen is in de samenleving en nu ook in de politiek én de wet.

Dove mensen moeten levenslang kunnen studeren met toegang in eigen taal. Dove mensen zouden onbeperkt kunnen participeren op de werkvloer in eigen taal. Dove kinderen hebben recht op onderwijs en opvoeding in NGT. Dove mensen moeten alle informatie in NGT kunnen volgen. En zo kunnen we nog even verder.

Kortom, we zijn er nog niet 100% maar deze wet biedt ons (nieuwe) grond om op te staan. Op naar de implementatie.