TEDx talk Roos Wattel: Doofzijn in een cultureel perspectief

 

Op donderdag 6 december heeft Roos Wattel een TEDx talk gehouden in het Koninklijk Instituut voor Tropen. Het TEDx Amsterdam Women event had dit jaar als thema ‘Bridging the Gap’.

De kernboodschap van Roos was: “Het is tijd om van de medische visie op dove mensen af te stappen en met een cultureel perspectief naar de dovengemeenschap te kijken. Inclusieve musea zijn culturele plekken waar we de sterke kanten van de dovencultuur kunnen omarmen.”

De maatschappij heeft altijd al een overwegend medische perspectief gehad op doofheid. Het overwegende idee is dat dove mensen mensen zijn die iets niet kunnen, namelijk horen. In de TEDx talk van Roos deelt ze haar persoonlijke ervaring als Dove persoon, die trots is op haar dovencultuur. Nadat ze geworsteld heeft met diverse belemmeringen in haar leven, heeft ze gevonden hoe ze bruggen kan bouwen tussen de horende en dove gemeenschap: door musea toegankelijk en inclusief te maken voor dove mensen. Er is een kloof tussen de horende en dove cultuur, maar musea zijn culturele plekken waar mensen geïnspireerd willen worden. Rondleidingen in gebarentaal door dove museumgidsen zorgen ervoor dat kunst tot leven komt in een driedimensionele taal én maken dove mensen zichtbaar in de publieke ruimte. Inclusieve musea zijn plekken waar we de diversiteit van mensen kunnen omarmen en geïnspireerd kunnen raken door elkaar. Inclusieve musea zijn daarom belangrijke rolmodellen voor onze toekomstige maatschappij, waar íedereen mee kan doen.

Bekijk hier de volledige TEDx Talk op YouTube! (ondertiteld in vijf talen: Nederlands, Engels, Spaans, Portugees en Arabisch, klik op het CC knopje rechtsonder)

Foto’s: © Maurice Mikkers