Hoi! Ik ben Roos Wattel.

Ik ben doof en daar ben ik trots op. Doof zijn is een onderdeel van mijn identiteit. Ik leef visueel en de Nederlandse Gebarentaal is mijn moedertaal.

Tijdens mijn leven heb ik gemerkt dat je als dove persoon soms tegen dingen aan loopt in de maatschappij, zoals (horende) mensen die niet bewust zijn over wat het betekent om doof te zijn of organisaties die niet toegankelijk of inclusief zijn. Daarom heb ik Wat Telt! opgericht: om organisaties te ondersteunen toegankelijker en inclusiever te worden voor dove en slechthorende mensen.

Ik heb óók geleerd dat het belangrijk is hoe jij als dove persoon denkt over jezelf. Hoe je denkt over anderen. En hoe je elke dag bruggen bouwt. De mens is een kuddedier, we zijn sociaal en willen samenleven. Soms lijkt er een onzichtbare kloof tussen doven en horenden te bestaan. Beide partijen hebben een rol om die kloof te verkleinen. Jouw houding en vaardigheden als dove persoon bepalen mede hoe toegankelijk en prettig je jouw leven ervaart.

Een goede toegankelijkheid komt van twee kanten.

Hoe zie jij jezelf? Hoeveel vertrouwen heb jij in jezelf en anderen? In hoeverre ben je bereid om te reflecteren? Ben jij je bewust van je dove achtergrond en identiteit? Wat is jouw moedertaal? Hoe communiceer jij met anderen? Hoe werk je samen met anderen?

Deafpowerment staat voor het samen met andere gebarentalige doven en slechthorenden ontdekken en versterken van je dove identiteit. Zodat jij een goede basis hebt om jouw eigen pad in de samenleving te bewandelen!

In 2018 hebben we de online training Deafpowerment gelanceerd, waarbij je individueel acht lessen met opdrachten kon volgen. Momenteel zijn we bezig om een andere vorm te geven aan Deafpowerment. We komen binnenkort met meer informatie hierover!