Geef je dove/slechthorende patiënt een veilig gevoel!

In Nederland zijn er 1,8 miljoen mensen met een (vorm van) auditieve beperking. Er zijn ongeveer 18.000 mensen die de Nederlandse gebarentaal als moedertaal hebben. Ziekenhuizen zijn publieke ruimtes waar het belangrijk is dat de zorg goed toegankelijk is voor iedereen, ook voor doven en slechthorenden.

Echter kunnen doven en slechthorenden in deze coronatijd niet meer zomaar een tolk Nederlandse gebarentaal of een schrijftolk meenemen naar het ziekenhuis. Doktoren moeten werken met een mondkapje op en handschoenen aan, en soms met een compleet beschermend pak. Dit maakt het communiceren met doven en slechthorenden nog lastiger. Dit kan voor een onveilig gevoel zorgen bij deze patiënten.

We willen daarom graag het ziekenhuispersoneel en ander medisch personeel ondersteunen in een goede communicatie met doven en slechthorenden. Hieronder zie je een overzicht van documenten die je kunnen helpen de communicatie met je dove en slechthorende patiënt(en) te verbeteren.

We hebben een video (9 minuten) ontwikkeld waarmee je de 15 belangrijkste gebaren in de context van het coronavirus leert. Ook geven we je communicatietips. De video is gratis te bekijken, deel de video en tips gerust met je collega’s!

Leer de 15 gebaren en communicatietips met behulp van deze video

Dit initiatief is een samenwerking met Dr. Anika Smeijers en met ondersteuning van Dovenschap, de landelijke belangenvereniging voor doven in Nederland.
Video door Max Vonk Media.
Materiaal (doktersjasje, mondkapje + handschoenen) met dank aan Noordwest Ziekenhuisgroep.

Communicatietips & aanwijskaart

Download hier de PDF met de communicatietips en aanwijskaart die je kunt gebruiken in de communicatie met dove en slechthorende patiënten.

TIP: De communicatietips kun je uitprinten en ophangen in de kantine of een andere goed zichtbare plek waar veel collega’s komen. De aanwijskaart kun je uitprinten en erbij halen wanneer je in contact komt met een dove patiënt. Dit kan helpen de communicatie te vergemakkelijken, de dove patiënt hoeft dan alleen op de kaart aan te wijzen wat hij/zij nodig heeft.

Gratis consult

Je kunt éénmalig een gratis consult aanvragen met Roos Wattel, toegankelijkheidsconsultant gespecialiseerd in de doelgroep doven en slechthorenden. Dit consult duurt maximaal 30 minuten. Het gesprek zal plaatsvinden via Skype of Zoom.

Workshop

Heb je interesse in een verdiepende workshop van een dagdeel waarin we je team alles leren over toegankelijke communicatie met dove en slechthorende patiënten, en we verdiepende informatie geven over de achtergrond van doven en slechthorenden en hun behoeften in een medische setting? De workshop wordt gegeven door Wat Telt! in samenwerking met Dr. Anika Smeijers. Neem contact met ons op om meer informatie over de workshop aan te vragen.